background
Rainbow
Rainbow

Šta je Super8?

Super 8 je način da vaše važne događaje zabeležite u retro fazonu. Živimo u digitalnom dobu, gde upotreba moderne tehnologije i raznih preseta može da da sličan rezultat i mnogi autori se trude da proizvedu imitaciju analognog snimka. Međutim, zašto bi to radili kada možete imati original?

Super 8

Super 8 - kamera koja je promenila svet filma

Kada je Kodak 1965. godine izašao sa novim rešenjem za amatersku upotrebu - kamerom Super 8 mm, dogodila se revolucija! Ova kamera nije zahtevala Kodakov 8 mm film, već su se mogli koristiti i filmovi drugih proizvođača sa istim specifikacijama. Upravo ova kompatibilnost učinila je kameru Super 8 popularnom za korišćenje među amaterima.

Snimanje filma sada je postalo dostupno svima - roditelji su postali reditelji i to je bila prava revolucija! Zato ovi snimci uvek mirišu na detinjstvo, porodična okupljanja, vikendice, mora i travnjake.

Sećanja na porodična okupljanja su čuvana i sačuvana zahvaljujući Super 8 kameri, a pucketavi snimak, sa retro bojama je postao sinonim za čuvara uspomena.

Super 8 i digitalno doba

Od šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka do danas, mnogo se toga promenilo kada je reč o snimanju i razvoju video kamera i formatima koji su se našli u upotrebi. Ukoliko biste pomislili da je upotreba 8 mm filma i Super 8 kamere izumrla, bili biste u velikoj zabludi.

Super 8 živi i u digitalnoj eri, jer ništa ne može da se poredi sa pravom filmskom trakom, koja pruža jedinstven doživljaj boje, dubine i autentičnosti analognog filma.

Iako postoje brojni preseti i plaginovi koji se upotrebljavaju da bi se dobio retro efekat, ništa od toga ne daje autentičan snimak kakav daje ova kamera. Osim toga, danas postoje festivali koji se bave isključivo radovima nastalim na 8 mm filmu, poput New Jersey Film festivala koji ima tradiciju dugu 31 godinu.

Zašto je Super 8 tako popularan

Popularnost 8 mm filma je preživela do danas, jer upravo rad sa njim predstavlja polaznu tačku za sve one koji žele da se bave filmom, bez obzira da li će nastaviti karijeru u digitalnom ili analognom smeru.

Živimo u trodimenzionalnom svetu i ne bi trebalo da našu kreativnost zamenimo mašinama koje su programirane da urade sve umesto nas. Umetnički izraz podrazumeva i lični pečat, a upotreba 8 mm filma i njegova fleksibilnost i jednostavnost upotrebe je način da ispričamo kako mi vidimo svet kroz pokretne slike.

Cupcake Videos vam nudi mogućnost da snimak vašeg venčanja bude vredan velikog platna, a kvalitet snimka takav da beleži sve uzburkane emocije.

Super 8 film uvek miriše na detinjstvo i porodična okupljanja. Danas se imitiraju efekati analognog filma, ali - zašto bi to radili kada možete imati original?